Tuesday, April 12, 2011

Budak kecil berhati besar.

Assalamualaikum and good day.:)

Well,walaupun exam dah esok lusa,actually it will be on 18th-21st of April,namun nak jugak update.HEHE.
Sebelum masuk topik,please doakan saya dapat jawab exam dengan tenang dan cemerlangnya.Ameen..

Okay,back to the topic.
Tadi,dalam waktu Isyak, kakak saya call,sebenarnya dia nak tanya dah masuk waktu ke belum,suruh saya belek tv 106.Alang-alang dah call,banyak la cakap.Macam duduk dekat oversea kan,padahal jumpa je hari-hari.HAHA.

Kakak saya mula bercerita;

Cerita nya ialah pasal adik bongsu kami,Putri Dania Alysya, we call her Moksya or tebuan.You know why?Because she is grumpy little children and sangat lah panas baran.Now she is 7.
Tapi dia sebenarnya seorang yang sangat mudah tersentuh youuu.
Alkisahnya semalam,masa nak tengok movie dengan kakak saya,(yang call ni),dalam kereta dia menangis.
Teresak-esak.Mesti sedih la kalau tengok dia menangis.Isk isk..Kalau menangis yang style teresak ni la kan,bukan style meraung tu.Kalau style meraung rasa nak letak luar kat pagar.

Pastu kakak saya tanya la,kenapa adik nangis? (call her 'adik' bila nak slow-talk atau bodek:P,and kita cakap guna bahasa ibunda kita,nak type ni takut ada orang ternganga pulak. #bajetramaiorangbaca)
She replied,tak ada apa,biarlah dia je yang tahu.(ouchhh,how sweet of her)
Kakak saya tanya lagi,'Alaaa,cakap la,bagitahu Kak Ja je,Kak Ja tak bagitau sesape.'(dah tipu sebab dia cerita kat saya dan of course akan tersebar di kalangan adik-beradik kami)

(susah gak dia nak cerita,main tarik tali dulu,plus ada adik lelaki kami seorang tu,her partner-in-crime,suka usik dia,cakap dia nangis sebab nak ambil perhatian)

At last dia cakap juga,'Adik sedih,sebab kakak-kakak adik suka cakap adik nakal...'
Kakak saya tanya,'Sape kakak adik yang cakap tu?'
She said,'Semuaaa,Kak Ila,Kak Long,Kak Fiza,Kak Pya'
(nama guaa tu firsttt,alahaii,sedih nyaa)
Noted that nama kak Dila (adik saya,selepas saya) tak ada,sebab Kak Dila memang baik dengan semua,and ikut je apa-apa yang adik-adik nak.Cayalahhhh Kak Dilaa.

Lepas dengar je kakak saya cerita ni,macam sedih la juga,sebab kita ingat dia kecil,tak ada la nak ambil hati.Rupanya dia memang makan dalam.
I am sorry Alysya,will call you Good girl after this.:)

Moral of the story:Jaga la hati sesiapa walaupun dia budak kecil yang kita anggap tak reti apa langsung.
But my Alysya really thinks like adult walaupun kadang-kadang dia grumpy,nakal,tak dengar cakap.

This is she:)
Okay,nak sambung study..


1 comment:

alexa yussida said...

hah!!ayopp..nina buli adek !!!:P

so hows the exam?saw ur pic ,nk dgr peech awk:)